
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Note for TaxFax – 26 July 2013 

 

 

 

Interaction of “Property Reliefs’ Surcharge” and High Earners’ Restriction – 

Revenue Position 

 

Finance Act 2012 introduced Section 531AAE TCA 1997 which imposes an additional 

5% USC charge on an individual with aggregate income of €100,000 or more where the 

individual uses certain property or area based incentive reliefs. The legislation provides 

that this 5% “property reliefs’ surcharge” applies to the amount of reliefs used in respect 

of a tax year. Section 531AAE(2) notes that the reference to relief  being used in respect 

of a tax year.. “shall be a reference to that part of that specified relief to which full effect 

has been given for that tax year”. It came to the Institute’s attention that practitioners 

were taking a different technical interpretation to Revenue on the application of the 

surcharge in cases where the High Earners’ Restriction (HER) applies, i.e. practitioners 

considered that the surcharge applies to income sheltered after taking account of the 

HER.   

We were asked to raise this matter with Revenue at TALC to obtain their view. 

Revenue’s view is that the “property reliefs’ surcharge” does not take account of any 

restriction imposed by the HER. Revenue stated that the restriction under Chapter 2A of 

Part 15 TCA 1997 (the HER) does not reduce the amount of any of the specified reliefs 

claimed by a taxpayer but rather restricts the taxpayer’s ability to reduce their taxable 

income below a certain amount. This is done by increasing the taxable income rather than 

by adjusting the amount of reliefs claimed. Therefore, in Revenue’s view the application 

of the HER does not affect the amount of reliefs to which ‘full effect’ has been given – 

“full effect” has been given to a property relief if there is sufficient income to absorb the 

claim. Revenue noted that the wording “full effect” is not unique to section 531AAE.  It 

has also been used, for example, in section 304 TCA 1997 and in Schedule 25B. 

 

Where a taxpayer has claimed reliefs which have been subject to the HER, then the 

restricted reliefs carried forward to future years will not be subject to the 5% surcharge in 

future years. 

  

Practitioners will need to take their own views on this issue and consider its implications 


